Relaties
Bij "Leef jouw leven" begrijpen we dat relaties een cruciale rol spelen in je geluk en welzijn. In deze module duiken we samen in alle verschillende relaties die mensen hebben. We beginnen eerst met de relatie tot jezelf, en daarna kijken we naar je eigen relatie, of die met je ouders en de vriendschappen die je hebt of niet hebt maar graag wilt. Hoe je omgaat met je collega's en mensen in het algemeen. Ook wordt je geleerd wat de 15 meest voorkomende gedragingen van de mens zijn, zodat je situaties en reacties op voorhand kan herkennen en kan beoordelen of de soep te heet of juist te koud wordt opgediend en je gedrag daarop kan aanpassen.
Wellicht herken je het: je denkt het een en doet het ander; je weet dat jouw gedachte niet waar is, maar je gedraagt je toch alsof dat wel zo is; eigenlijk bent je een spontaan mens, maar op je werk gedraag je je gereserveerd... We kunnen zo nog wel even doorgaan; mensen zitten wat dit betreft ingewikkeld in elkaar.
Om het inzichtelijker te maken, stellen we ons de mens voor als een gelaagd wezen. We versimpelen 'de persoon' tot een zogenaamd ui-model waarin de persoon wordt opgedeeld in diverse lagen. Uitgangspunt hierbij is dat deze lagen of niveaus van functioneren allemaal tegelijk in actie zijn en onderling verband houden.

In de kern bevind zich ons meest eigenlijk deel, ons zelf, en in de buitenste ring ons uiteindelijk gedrag.
Situatie:
Ons gedrag vind altijd plaatst in een omgeving, in een situatie. Wij beïnvloeden daarmee de situatie en de situatie beïnvloed ons. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je aan het werk bent in een kamer waar het erg warm is. De kans is groot dat het je werkgedrag in negatieve zin beïnvloedt. Andere mensen zijn vaak onderdeel van onze omgeving. Ook zij beïnvloeden ons uiteindelijk gedrag en wij beïnvloeden op onze beurt hen weer.
Gedrag:
Op dit niveau gaat het om wat we in een concrete situatie precies doen. Als de kamer te warm is, kun je bijvoorbeeld het raam openzetten om de kamer te verkoelen. Of je zoekt een andere werkplek. Stel je eens voor dat een nieuwe cliënt bij je op kantoor komt. Laat voor nu even buiten beschouwing wat je ervaringen en kennis momenteel is. Mogelijk zie je jezelf de persoon de hand schudden, hoor je jezelf vragen of iemand de weg naar uw bedrijf goed heeft kunnen vinden en biedt u iets te drinken aan, glimlacht je vriendelijk en kijk je de persoon aan et cetera. Zo te zien heel simpel. Boeiender wordt het als we onderzoeken wat maakt dat we die gedragingen kiezen. Zo wil je de ander waarschijnlijk op zijn of haar gemak stellen. Vaak speelt er ook een ander motief: we willen dat de potentiele cliënt een bepaalde indruk van ons krijgt en ons bijvoorbeeld vriendelijk en competent vindt.
Hier stuiten we meteen op de volgende laag: om gedrag te kunnen vertonen dat de ander als 'vriendelijk en competent' ervaart, hebben we vaardigheden nodig, in dit geval sociale vaardigheden.
Vaardigheden:
Vaardigheden gaan over 'het hoe'. Het betreft de instrumenten die ons ter beschikking staan; wat kunnen we? We hebben al dan niet de vaardigheden om gestructureerd een gesprek te voeren, grenzen te stellen, leiding te geven et cetera. Vaardigheden hebben is een ding, maar ze in een bepaalde situatie inzetten is een ander.
Overtuigingen:
Als we met negatieve emoties reageren op het gedrag van anderen, wordt vaak een voor ons belangrijke waarde geschonden. Als we het gevoel hebben dat aan die persoonlijke waarde getornd wordt, gaat het van binnen schuren en worden we boos. Overtuigingen gaan over waarin we geloven. Dat kunnen positieve overtuigingen zijn zoals: ' als ik vriendelijk bent voor anderen, zijn ze vaak ook vriendelijk tegen mij'. Een persoon met dergelijke overtuiging heeft dus 'vriendelijkheid' als belangrijke persoonlijke waarde. Maar overtuigingen kunnen ook negatief geformuleerd zijn. ' Leidinggevenden zijn niet te vertrouwen' of bijvoorbeeld, ' mensen die gestudeerd hebben zijn arrogante ballen' of ' als ik voor mijzelf kies, kies ik automatisch tegen een ander'. Dat het niet gaat om een gebrek aan vaardigheden, hoor je door de manier waarop mensen erover praten. ' Iedereen weet toch dat...', ' het is altijd zo dat...als..' en ' zo is het nou eenmaal.' Hier kunnen allerlei barrières en belemmeringen uit voortkomen zoals; 'Dit is de enige juiste manier..', ' ik ben nu eenmaal niet...' et cetera.
Persoonlijkheid:
Met 'persoonlijkheid' word in dit model de karaktereigenschappen bedoeld die ons tot die ene unieke persoon maken: 'Ik ben iemand die...' en dan aangevuld met iets dat de persoon heel belangrijk of kenmerken voor zichzelf vindt. 'Ik ben iemand die bedachtzaam is', bijvoorbeeld. Op de korte termijn zijn onze persoonlijkheidskenmerken min of meer een gegeven. Op de lange termijn kunnen we kanten van onszelf ontwikkelen die aanvankelijk niet tot onze sterkste eigenschappen behoorden. We gaan, met andere woorden onze uitdagingen aan en/of ontwikkelen onze intuïtie.
Zelf:
'Het zelf' is voor veel mensen een moeilijk te vatten begrip. Er wordt onze kern mee bedoeld, de essentie van ons zijn. Het betreft het deel van onszelf dat in staat is over alle niveaus na te denken; het wordt dan ook wel onze innerlijke waarnemer genoemd of onze ziel. De term zelfreflectie komt hier vandaan en betekend het vermogen om over alle niveaus na te denken en weten dat jouw gedrag invloed heeft op een ander.
Authentiek zijn:
Als alle niveaus van persoonlijk functioneren op een lijn staan met elkaar, functioneert een persoon optimaal.
Vertaald naar jezelf: er is dan geen belemmering tussen wie je op een dieper niveau bent en hoe je je gedraagt. Als we onszelf zo gedragen, worden we door anderen als 'waarachtig', 'echt' oftewel als 'authentiek' ervaren. Een dergelijke manier van zijn is voor veel mensen iets om naar te streven.
Waarom Relaties Belangrijk Zijn
Menselijke relaties zijn essentieel voor ons welzijn en geluk. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom ze zo belangrijk zijn:
-
Mentale gezondheid: Sociale interacties verminderen stress en eenzaamheid, wat een positief effect heeft op onze mentale gezondheid2. Ze helpen bij het behoud van een scherp geheugen en verminderen het risico op cognitieve achteruitgang.
-
Fysieke gezondheid: Mensen met sterke sociale banden hebben een beter immuunsysteem en een lager risico op hart- en vaatziekten. Sociale interacties kunnen zelfs bijdragen aan een langer leven.
-
Emotionele veerkracht: Een sociaal netwerk biedt steun in moeilijke tijden en helpt ons uitdagingen beter aan te kunnen. Positieve sociale interacties stimuleren de aanmaak van hormonen zoals oxytocine en endorfines, die ons gelukkig en ontspannen maken.
-
Evolutionaire psychologie: Mensen hebben van nature een sterke behoefte om erbij te horen en duurzame banden aan te gaan. Sociale relaties zorgen voor samenwerking, sociale steun en voortplanting, wat bijdraagt aan het overleven van de menselijke soort.
-
Geluk en welzijn: Volgens onderzoek zijn hechte relaties een betere voorspeller van een gelukkig leven dan geld, sociale klasse of intelligentie.
Kortom, menselijke relaties zijn niet alleen belangrijk voor ons emotionele welzijn, maar ook voor onze fysieke en mentale gezondheid.
Veelgestelde Vragen
Wat onze klanten zeggen:

"Ik kan niet genoeg zeggen over de uitstekende online modules die ik heb gevolgd . De tools hielpen mij echt in het verbeteren van mijn relaties en overtrof mijn verwachtingen."
Eva Groen

"Leren dat het gedrag van een mens verschillende lagen heeft, was een eye-opener voor mij. En weten dat mensen juist vaker onbewust reageren heeft geholpen in het verbeteren van mijn relaties"
Jeanette Smits

"Ik was sceptisch over jullie online modules. Maar nu ik er een paar heb gevolgd en weet dat het werkt, kan ik niet meer stoppen! Jullie tools zijn fantastisch, en werken ook nog! Ga zo door!"
Eveline Hendriks
Begin vandaag nog met het verbeteren van je relaties!
Neem contact met ons op voor meer informatie of om een sessie te boeken.